top of page

WIJN

Het wijnland Roemenië

Als wijnland is Roemenië nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië, Chili of Argentinië. Toch kent Roemenië, met zijn mediterrane klimaat en de vruchtbare Donaudelta, een eeuwenoude wijntraditie die teruggaat tot de Grieken, die zo’n 3.000 jaar geleden de wijnbouw in Dacië (het huidige Roemenië) introduceerden. Ook in de Romeinse tijd was het gebied beroemd om de rijkdom in de wijnbouw. De wijntraditie heeft in de hele geschiedenis van Roemenië kunnen floreren, met onder meer invloeden vanuit Saksen in de middeleeuwen en Franse en West-Europese invloeden in latere tijden. Sinds het einde van de vorige eeuw is de wijnbouw in Roemenië sterk in opkomst, dat vooral te danken is aan de nieuwe en oude gepassioneerde eigenaren van de wijnhuizen. Daardoor heeft de wijnbouw in Roemenië weer veel potentie voor een goede toekomst gekregen.

Roemenië.png

De wijnstreek Dealu Mare

De wijnbouw komt in heel Roemenië voor, onze wijnen komen uit de regio Dealu Mare. Deze regio is een Beschermde oorsprongsbenamingen (BOB), opgenomen in de richtlijnen van de Europese Unie. Geografisch gezien ligt deze regio op gelijke hoogte of breedtegraad als Zuid-Frankrijk.

 

De wijnstreek Dealu Mare oftewel Grote Heuvel (Big Hill) ligt in het heuvelgebied van de regio Muntenia in het zuiden van Roemenië, een regio waar de rode wijnen zijn diepe wortels in de historie kent. Het typische warme en droge klimaat, de relatief lange herfstperiode en de warme dagen en koele nachten, zorgen ervoor dat de druiven langzaam en grondig kunnen rijpen. Hierdoor komen de gevarieerde aroma’s van de druiven goed tot hun recht. Bovendien is de bodem van de streek bezaaid met fossielen van schelpdieren waardoor onze wijnen een uniek karakter en een eigen unieke smaak en afdronk hebben.

Druivenrassen in Roemenië

Onze wijnhuizen in Roemenië werken met internationaal bekende druivenrassen, waaronder de Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Viognier, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Daarnaast kent Roemenië een aantal inheemse druivenrassen, zoals Feteasca Alba en Feteasca Neagra, waar onze wijnhuizen graag mee werken.

 

De Feteasca Neagra, het zwarte meisje of maagd, is een blauwe druivensoort puur van Roemeense bodem. Deze druif geeft onze rode wijnen een kenmerkende robijnrode kleur en een volle, frisse, fruitige en kruidige geur, smaak en afdronk.

De Feteasca Alba, het witte meisje, is een witte druivensoort puur van Roemeense bodem. Deze druif geeft aan onze witte wijnen complexiteit en structuur en een droge, fruitige en zoetige geur, smaak en afdronk.

De Feteasca Regala, de prinses of prinsessendruif, een witte druivensoort puur van Roemeense bodem. Deze druif geeft aan onze witte wijnen een frisdroge smaak van citrus en vleugje van tropisch fruit in de afdronk.

Bent u een groothandel, detailhandel of horeca of een grootverbruiker en wilt u een offerte aanvragen? 

Neem dan contact met ons op via onderstaande knop:

bottom of page